#6 - The Case for Copyright Reform

Tänapäeval on autoriõiguse ulatuse ja võimaluste küsimus aktuaalsem kui kunagi varem, eriti kui rääkida inimesega, kes paneb autoriõiguse oma teostele. Teisel poolel on aga ka suur hulk inimesi, kes usuvad, et autoriõigus pigem piirab kui kiirendab või motiveerib arengut. Rick Falkvinge ja Christian Engström raamatus "The Case for Copyright Reform" esitas Piraatluspartei ettepaneku autoriõiguse reformi kohta. Selle eesmärk ei olnud autoriõiguse täielik kaotamine, vaid selle reformimine. Nende põhiidee on, et autoriõigus peaks äritegevuses säilima, kuid et teoste kasutamine ja vahetamine väljaspool äritegevust peaks olema vaba ja lihtne.   


Raamatus mainitud väide autoriõiguse tähtaja lühendamise kohta 70 aastalt 20 aastale on minu arvates siiski veidi vastuoluline. Tänapäeval kehtib autoriõigus inimese eluajal kui ka 70 aastat pärast surma. Piraatide partei soovib lühendada seda tähtaega 20 aastani alates teose avaldamisest. Ma arvan, et 20 aastat on veidi lühike, sest muidu võiksid paljud ettevõtted (nagu striiminguteenused või filmistuudiod), mida autoriõiguse seadus suuresti aitab, peletada ära kõik oma investoreid, sest investeeringud poleksid lihtsalt kasumlikud, kuna sarnaste ettevõtete arv on suur, mis pakuvad ka sarnaseid teenuseid.


Minu jaoks oli raamatus üsna atraktiivne arutelu õiguse kohta kasutada oma töös osa kellegi teise omandist. Justkui tahaks see kontseptsioon olla sarnane kirjanduse viidete kasutamisele. Kuid kahjuks ei ole see kõik nii lihtne. Asja teeb keeruliseks fakt, et kui kasutatud teos toob kellelegile raha, siis peab autor sellest ka midagi saama. Ega pole kõik nii helded. Ühest küljest saan ma aru, et kellegi teise meloodia kasutamine oma laulus võib inimesi köita. Aga samas on laulu avaldamine suunatud raha teenimisele ja miks mitte jagada seda raha autoriga? Nii tekiks inimestel soov teha koostööd, mis võiks tuua palju rohkem hitte!


Piraatide parteis oli ka ettepanek autoriõiguste registreerimise kohta. Olen selle väitega nõus ja arvan, et see on väga asjakohane. See idee võiks lahendada probleemi, mis on seotud teose tegeliku autori leidmisega, kelle autoriõigusega kaitstud teos ei viita kellelegi, kes võiks olla selle autor. See probleem takistab kindlasti ka kasutamist või levitamist, sest lihtsalt ei tea, kellelt luba küsida ja kellega läbirääkimisi pidada.


Kokkuvõttes arvan, et raamatus esitatud ettepanekud on head ja väärivad tähelepanu. Kindlasti vajavad need põhjalikku arutelu ja teiste arvamust, et näha, kas neid saab kohaldada kõigi erinevate teoste suhtes. Tänased autoriõiguse seadused on muidugi juba vananenud ja mitte päris ajakohased. Raamatus kirjeldatud lahenduste kasutamine võiks aidata ühiskonnal oma valdkonnas edasi liikuda, kus autoriõigus ei pidurdaks inimesi.


Viited:

  1. http://falkvinge.net/wp-content/uploads/large/The%20Case%20For%20Copyright%20Reform%20(2012)%20Engstrom-Falkvinge.pdf

Comments

Popular posts from this blog

#15 - Eetika

#12 - positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis

#13 - OrCam Read