#7 - Leave copyright behind

Heckerti GNU pea (pärineb siit)


Vaba tarkvara levitamise piirangute kehtestamist tajuvad kasutajad alati täiendava keerukusena, isegi kui need piirangud on täielikult kooskõlas litsentsi tingimustega, ei ole vastuolus seadusega ja isegu ainult aitavad kaasa vabade projektide arengule.

Autoriõiguste rikkumine on interneti digitaalajastu ajal suur puudus. Aja jooksul on intellektuaalomandi õiguste rikkumine muutunud üha lihtsamaks ja samal ajal on üha raskem takistada teisi originaalteoste varastamist. “Autoriõigus” on originaalteoste autoritele/loojatele antud seaduslik õigus, mis annab neile õiguse otsustada, kuidas ja millal neid teoseid võib või ei tohi teine isik kopeerida, muuta ja levitada. Autoriõiguse eesmärk on, et loojad piiravad seda, mida nende teostega tehakse, ja nende kasutamiseks tuleb saada eelnev luba. Copyleft-litsentsid on teatud mõttes autoriõiguse litsentside alamhulk ja selle idee on taastada kasutajate vabadus.


Termin "copyleft" on tulnud terminist "copyright". See on kontseptsioon, mille kohaselt ühe isiku teose koopiad on avatud levitamisele, juurdepääsule ja muutmisele teise isiku nõudmisel, tingimusel, et muudetud teos pärib selle vabaduse reegli. Õiguste omanikud kasutavad "copyleft" mõistet, et igaühel maailmas oleks õigus kasutada, muuta ja levitada nii originaaltööd kui ka sellest tuletatud teoseid ning keegi ei saa seda õigust piirata.


Ümberpööratud ladinakeelne täht ringis ©, mis on autoriõiguse peegeldunud sümbol, on copyleft sümbol. Erinevalt autoriõiguse sümbolist ei ole copyleft sümbolil õiguslikku tähendust. Kui me aga mõtiskleme sõna "copyleft" päritolu üle, siis võime kohata üsna huvitavat sõnamängu. Inglise keeles tähendab sõna "right" (mis on sõna “copyright” sees) nii õigust õiguslikus mõttes kui ka mõistet “parem”. Ja “left”, mida kasutatakse sõnas "copyleft", tähendab vasakule, lahkuda. Nimetus viitab "õiguse" täpsele vastandile ja seda võib tõlkida ka kui "unusta koopia" või “koopia õigus unustatud”, mis selgitab termini taga olevat ideed - õigus tarkvara kopeerida, muuta ja levitada antakse autorilt kasutajale üle tingimusel, et kasutajad annavad selle õiguse teistele. 


Nagu copyright’il, on ka copyleft'il oma litsentsid, mida võib samuti liigitada: tugev, lihtne, nõrk.

-1. permissive (vastupidine copyleft'ile) - Need on tarkvaralitsentsid, mis ei sea peaaegu mingeid piiranguid tarkvara kasutajate ja arendajate vabadusele, kes töötavad lähtekoodiga. Neid litsentse nimetatakse mõnikord ka BSD-taolisteks või BSD-stiilis litsentsideks (BSD (Berkeley Software Distribution) litsentsi nimest). Näitena võib tuua eelnevalt mainitud BSD, MIT, Apache 2.0.

1. AGPL (STRONG) on kõige tugevam litsents. See hõlmab kõiki käesoleva litsentsiga kasutatud programme ja seda ei tohi piirata. Isegi Internetis kasutamiseks peab lähtekood olema avalikult kättesaadav.


2. GPL (GNU GPL) - litsents, mille alusel arendaja kohustub avatud lähtekoodiga tarkvaras muudatusi tehes tegema oma lähtekoodi samuti kättesaadavaks igale kasutajale. Oluline on, et sellisel juhul vabastavad autorid end igasugusest vastutustest, et kuidas nende toodet kasutatakse ja millised tagajärjed võivad selle kasutamisest tuleneda. Ainus asi, mis on selgesõnaliselt keelatud, on lähtekoodi sulgemine/peitmine pärast muutmist. See ongi põhimõtteliselt see, mida "copyleft" endast tähendab.


3. LGPL (lesser GPL) on nõrgem litsents, mille puhul tuletatud teosed, mis ainult viitavad tarkvarale (st kasutavad seda teekina), on vabastatud copyleft-piirangutest. Kõiki tuletatud teoseid, mis ei ole ainult viited tarkvarale, tuleb levitada sama litsentsi alusel kui originaalteoseid ning täielik lähtekood peab olema kättesaadav. LGPL hõlmab oluliselt vähem tarkvara kui teised litsentsid.


Viited:

  1. https://habr.com/ru/post/40293/
  2. https://opensource.com/article/17/9/open-source-licensing
  3. https://habr.com/ru/post/363525/
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Berkeley_Software_Distribution
  5. https://www.gnu.org/graphics/bold-initiative-GNU-head.html
  6. https://vc.ru/u/432187-ip-view/107676-koncepciya-copyleft

Comments

Popular posts from this blog

#15 - Eetika

#12 - positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis

#13 - OrCam Read