#8 - Proff või käsitööline?

Inimeste hobid (pärineb siit)

Professionaaliks olemise aluseks on see, millisest elukutsest on juttu. Selle eristuse üle on lihtne komistada, sest tavakeeles kasutatakse sageli mõistet "amatöör", et viidata inimesele, kes ei ole veel "professionaal". Seda kasutatakse mõnikord algajate sportlaste kohta, kes ei kuulu tippklubidesse. Kuid amatöör ei ole professionaali vastand. Amatöör on eksperdi vastand. Ja õnneks ei pea me olema milleskis eksperdid, et saada selles professionaaliks. (Välja arvatud juhul, kui me räägime meditsiinist või teadusuuringutest).

Alustuseks tahan ma tõmmata piiri mõistete "professionaal" ja "käsitööline" vahele ja sellele, kuidas ma neid kahte mõistet näen. Ma usun, et "professionaal" on keegi, kes teeb midagi professionaalselt (mis on ilmselge), teisisõnu, kuidas ta teenib elatist ja on ehk saanud selle kutseala hariduse. Spetsialistid tegelevad asjadega, mis on tõesti olulised (tervis, heaolu, keskkond, ...) ja pakuvad lahendusi probleemidele, millele ei ole praegu õigeid/sobivaid vastuseid, nii et nad peavad kasutama oma erialaseid teadmisi ja kogemusi koos professionaalse otsustusvõimega, et töötada välja hea lahendus. "Käsitööline" seevastu on keegi, kes teeb seda puhtalt lõbuks ja hobiks või raha teenimise võimalusena oma põhitulu/pensioni kõrval. Seda ei tohiks segi ajada käsitöölistega, kes on koolitatud spetsialist ja teenib oma käsitööga elatist.

Kui aga rääkida professionaali ja käsitöötaja võimekusest ja selle omandamisest, siis ei tohiks alahinnata käsitöölisi. Mõned käsitöölised on kirglikumad kui teised ja kulutavad märkimisväärseid summasid oma loomingulise kirega tegelemiseks. Siiski ei saa me seda kulutust pidada tõeliseks investeeringuks, kui me võrdleme seda spetsialistidega. Kui spetsialistid kulutavad oma raha, siis ootavad nad selle investeeringu tasuvust mingi tulevase hüvitise või finantsvõimenduse näol. Amatööride puhul on need kulutused tavaliselt suunatud kogemuse ja tulemuste parandamisele. Erinevused on peened, kuid need on olemas.

Lõpetuseks tahaksin öelda, et mis tahes valdkonna professionaaliks saamine nõuab alati palju harjutamist, mille käigus arendatakse õigeid kombeid ja suhtlemist teistega. Peamine ressurss on alati kogemus. Inimene peab omandama kogemusi, teisiti ei ole võimalik oma pädevust välja lugeda.


Viited:

  • https://www.vox.com/the-highlight/22620178/hobby-job-leisure-labor

Comments

Popular posts from this blog

#15 - Eetika

#12 - positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis

#13 - OrCam Read